Victor Hugo- Les Miserables

07.12.2009 19:00

Les Misérables- Bídníci

Příběh se odehrává ve Francii počátkem 19. století v době Velké francouzské revoluce. Hlavní hrdina, trestanec Jean Valjean, byl propuštěn z galejí a chce začít nový život. Už nechce krást a utíkat před policií, ale chtěl by být slušný a poctivý člověk. Přichází tedy do města Vigay, kde se ho lidi straní. Jen místní biskup je na něj vlídný a ubytuje ho u sebe. Valjeanovi to však nedá, a když vidí stříbrné příbory a meče, ukradne je a uteče. Je však zadržen policií a přiveden zpět před biskupa. Ten však policii zalže a sdělí ji, že příbory mu dal sám a ještě mu k tomu přidal stříbrné svícny. Tímto promlouvá Valjeanovi do duše, aby začal nový a spokojený život. Uplynulo osm let. Jean Valjean zničil žlutou propustku, přestal se hlásit u policie, stal se vlastníkem továrny a starostou města Montreuil-Sur-Mer. Vystupuje pod jménem Monsieur Madeleine. Bohužel v městečku nastoupí nový policejní inspektor Javert, který se zná s Jeanem Valjeanem z galejí. Javert, bezcitný, zlý, nekompromisní a příliš dodržující zákony, chce dostat Jeana Valjeana do vězení. Je totiž přesvědčen, že člověk, který někdy kradl nebo udělal špatnou věc, se už nemůže stát dobrým a poctivým člověkem (Vlk zůstane vlkem, i když chodí v rouše beránčím). Mezitím se Valjean stará o nemocnou Fantiny. Ta ho prosí na smrtelné posteli, aby se postaral o její malou dcerku Cosettu, kterou byla nucena ponechat pěstounům. Ti s ní, bez Fantinina vědomí, zacházeli jako s otrokem. Když Javert zjistí, že se Valjean stará o Fantinu, chce ho zatknout. Avšak Valjean utíká. Cestou najde i malou Cosettu a úkryt nacházejí v klášteře. Po několika letech klášter opouštějí a chtějí začít žít svým životem. Jedou do Paříže, kde se opět setkávají s komisařem Javertem. Cosetta se zde seznamuje s revolucionářem Mariem. Oba se tajně scházejí a zamilují se do sebe. Když vypukne revoluce, Mario se jí účastní a je smrtelně zraněn. Život mu zachrání Valjean, který opět vede boj s komisařem Javertem o svobodu. Javert je zajat revolucionáři a Valjean má jedinečnou příležitost ho zastřelit. Dává mu však svobodu a Javert si uvědomí Valjeanův čin. Když má konečně možnost Valjeana zatknout, propustí ho také. Javert totiž vidí Valjeanovu šlechetnost a dobré srdce. Uznává, že se s přesvědčením „ Vlk zůstane vlkem, i když chodí v rouše beránčím“ spletl a z pocitu viny a zklámání spáchá sebevraždu. Po Javertově smrti je svatba Maria s Cosettou. Poté umírá Jean Valjean.

Román Bídníci je napsán v době romantismu, který je v díle velice dobře zachycen. Jeden z prvků je ten, že se příběh odehrává v době Velké francouzské revoluce. Jean Valjean vzpomíná, jaké to bylo na galejích. Příběh se odehrával v minulosti. Valjeana také spoutávají zákazy, příkazy a člověk je znovu nesvobodný. Stále bojuje o svojí existenci a nepřestává mít naději na lepší život. Je to mimořádně silná osobnost. Do děje je vložen romantický příběh lásky Cosetty a Maria. Ten bojuje na barikádách, proti nastoupení krále na trůn. Zde se projevují základní požadavky VFR: rovnost, volnost a bratrství.

Film Bídníci se mi velice líbil. Každá role se ke každému příslušnému herci hodila, obzvláště postava komisaře Javerta v podání Geoffreye Rushe.





 

—————

Zpět


Ochrana před vyhynutím zvířat

Ochrana před vyhynutím zvířat

04.01.2009 11:20
Zvířata v ohrožení a jejich ochrana. Proč zrovna vyhynutí zvířat? Důvodů je hned několik. Ničení přirozeného prostředí. Lidé začali pozměňovat různé typy prostředí, zvláště od té doby co vynalezli oheň, začali kácet lesy a především začali provozovat zemědělství. To nese velký podíl...

—————