Erich Maria Remarque- Vítězný oblouk

07.12.2009 19:04

ERICH MARIA REMARQUE- VÍTĚZNÝ OBLOUK

1)    Děj románu se odehrává v Paříži, v průběhu roku 1939, tedy na začátku 2. světové války.

 

2)    Ravic: Německý doktor, který žije a pracuje ilegálně v Paříži. Rád pomáhá lidem a nic ho nevyvede z míry. Díky tomu, čím prošel, je tvrdý a s ničím se nepáře. Př.: Oční víčka se zatřepotala. Pak se Joan uklidnila. Rty povolily. Dech se zastavil. Ravic roztáhl záclony a vytáhl žaluzie. Pak se vrátil k posteli. Joanina tvář byla strnulá a cizí. Otevřel dveře a šel ke kanceláři. U stolu se statusy seděla Evženie. „ Dvanáctka je mrtvá,“ oznámil.

 

   Jediná myšlenka, na kterou nemůže zapomenout je výslech, který prováděl německý fašista Haake. V průběhu děje prochází proměnou, díky Joan. Na začátku příběhu je Ravic  v sobě uzavřen a vnímá jen své pocity z války a z výslechu. Joan ho naučila vnímat okolí, lidi a hlavně milovat („Udělalas ze mne živého člověka. Byl jsem předtím jen kámen. Ty jsi způsobila, že žiju.“).                                                                                                                            

 

3)    Německý doktor Ravic žijící a pracující ilegálně v Paříži, jednoho večera zachrání život ženě jménem Joan Madouová. Po delší době se do ní zamiluje a ona do něj. Vztah je přerušen, když Ravic musí opustit Paříž, protože ho chytí policie. Po návratu ze Švýcarska se s Joan opět setkává, a také s Haakem, německým fašistou, který Ravica po 1. světové válce mučil. Ravic je rozhodnut Haaka zabít, a to se mu také podaří. Bohužel umírá také Joan, která je střelena svým přítelem.

 

4)    Děj se odehrává v Paříži, kde jeden Vítězný oblouk stojí. Ravic se často k Vítěznému oblouku chodil procházet, přijít na jiné myšlenky. Také se blížila válka a Vítězný oblou je symbolem vítězství (byl vybudován Napoleonem Bonapartem na znak své moci a vítězství v bitvách)

 

5)    Nejpůsobivějším momentem příběhu byla vražda Haaka. Byla dokonale popsaná a do sebemenšího detailu promyšlená, jako kdyby to sám Remarque prožil a jen zformuloval a napsal. Velice povedené.

 

6)    Kniha Vítězný oblouk nebude patřit mezi mé oblíbené knihy. Některé kapitoly, kde nebyla žádná přímá řeč, byly velice nudné a monotónní. Přestože v knize byly i hezké stránky, nudnost převažuje. Děj se odehrává hodně v nočních klubech, barech, kde buďto Ravic hraje se svým kamarádem Morozovem šachy, anebo pije calvados. To se mi zdá nezáživné.  Jediné plus bych dala popisu vraždě Haaka, která byla napínavá. 

 

—————

Zpět


Ochrana před vyhynutím zvířat

Ochrana před vyhynutím zvířat

04.01.2009 11:20
Zvířata v ohrožení a jejich ochrana. Proč zrovna vyhynutí zvířat? Důvodů je hned několik. Ničení přirozeného prostředí. Lidé začali pozměňovat různé typy prostředí, zvláště od té doby co vynalezli oheň, začali kácet lesy a především začali provozovat zemědělství. To nese velký podíl...

—————